Стабилна ангина: Всичко, което трябва да знаете

Стабилна ангина: Всичко, което трябва да знаете

Стабилна ангина, е, когато човек има кратки епизоди на болка, притискане, налягане или стегнатост в гърдите. Често това е симптом на коронарна сърдечна болест.

Човек със стабилна ангина обикновено има нещо, блокиращо артериите им или затруднява свежата кръв да тече през тях и в сърцето. Липсата на приток на кръв към сърцето, наречена исхемия, е това, което причинява болката.

Човек със стабилна стенокардия може да има епизоди на болка, които са породени от физическо натоварване или стрес. Епизодите обикновено са кратки и след това изчезват.

Има няколко различни причини за стабилна ангина и симптомите могат да варират. Стабилната ангина понякога се нарича ангина пекторис.

Болката от ангина може да бъде индикатор или предупредителен знак за сърдечен удар.

Симптоми на ангина пекторис

първичната Симптомът на стабилна ангина е болки в гърдите. Хората често описват болката като усещане за притискане или натиск в гърдите. Някои хора казват, че се чувства така, сякаш гърдите им са пълни, докато други могат да кажат, че гърдите се чувстват компресирани или че се чувстват така, сякаш имат лошо храносмилане.

Симптомите могат да варират от човек на човек, но болката ще го направи обикновено продължават само няколко минути наведнъж> Епизод на стабилна ангина може също да причини:

 • Замаяност
 • задух
 • Бързо дишане
 • Гадене
 • сърцебиене на сърцето
 • Потихването

епизоди обикновено се срещат по време на упражнения или физически дейности, като например изкачване на стълби. Симптомите също могат да бъдат по -вероятни сутрин, но те могат да се случат по всяко време.

След като човек със стабилна ангина изпита епизод, последващите епизоди може да не са толкова тревожни или изненадващи, тъй като симптомите са склонни към Следвайте подобен модел.

Причини и рискови фактори

Сърцето, което не получава достатъчно кислород, е пряката причина за стабилна ангина.

Хората със стабилна ангина имат симптоми Най -често, когато те са емоционално стресирани или правят физическа активност.

Освен стрес и физическа активност, задействащите епизоди могат да включват такива неща като ядене на тежко хранене, излагане на екстремни температури или пушене.

Стабилната ангина обикновено е аспект на коронарната сърдечна болест (CHD,), а двете състояния споделят някои подобни рискови фактори.

Някои основни фактори, като атеросклероза, могат да влошат симптомите. Атеросклерозата причинява отвора в артериите да се стеснява, докато плаката се натрупва вътре в стените.

плаката е смес от мазнини, холестерол и други вещества, които се придържат към стените на артериите, което ги прави по -тесни.

Хората, които имат кръвни съсиреци в артериите си, също могат да бъдат изложени на риск както от стабилна, така и от нестабилна ангина. Кръвните съсиреци могат частично или изцяло да блокират артерия, ограничавайки количеството кръв, което може да достигне до сърцето.

Рискови фактори за ИБС и стабилна ангина включват:

 • Висока кръв Налягане
 • Високият LDL холестерол или нисък HDL холестерол
 • Семейна анамнеза за сърдечни заболявания
 • заседнал начин на живот
 • Пушене

  Диагноза

  За да диагностицират стабилна ангина, лекарите първо ще направят физически преглед и ще попитат за всяка медицинска история, която лицето има или основни условия.

  Те могат да вземат човек на човек Кръвното налягане и често ще поръчва електрокардиограма (ЕКГ), за да разгледа функционирането на сърцето.

  Други тестове, които могат да помогнат на лекар да постави диагноза, включват:

 • Компютърна томография ( CT) сканира, за да даде изображение на сърцето
 • Тестове за толеранс на упражнения, извършени на протекторна пътека
 • Профил на кръвния холестерол, за да се увеличи за рискови фактори, включително атеросклероза
 • a Коронарна ангиография, за да видите колко добре тече кръвта през артериите S

В някои случаи лекарите могат да провеждат тестове за С-реактивен протеин (CRP). По -високите нива на CRP могат да показват по -висок риск от диагностициране със сърдечно заболяване.

лечение

човек може да лекува епизод на стабилна ангина чрез почивка или приемане на лекарства, ако е необходимо. Дългосрочното лечение обаче ще се съсредоточи върху извършването на промени, за да се намалят шансовете за по-нататъшни инциденти.

Лечението може да включва:

лекарства

Нитроглицерин е стандартно лекарство За облекчаване на болката от стабилна ангина. Той отпуска коронарните артерии, което намалява натоварването на сърцето.

Човек може да се наложи да носи нитроглицерин със себе си по всяко време. Лекарите ще препоръчат конкретна доза, в зависимост от симптомите на човек и цялостното здраве.

Лекар може също да предпише лекарства за лечение на основни състояния, като високо кръвно налягане или висок холестерол, за да намали риска от епизод.

Ако лекарите вярват, че кръвните съсиреци са основен риск, те могат да препоръчат разредители на кръвта, за да помогнат за предотвратяване на блокирания в артериите.

фактори на начина на живот

лекарите обикновено ще станат ще Препоръчайте човек да направи здравословен избор на начин на живот, като например да яде разнообразна диета, богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

може също да каже на човека да разгледа техники за намаляване на стреса, като йога, Медитация или дихателни упражнения.

Леки упражнения или физическа терапия също могат да помогнат за намаляване на симптомите и бавно да се увеличи физическата активност, с която човек може да се справи с времето.

Изборът на начин на живот на създаването на здраве може също да се справи с начина на създаване на здравето на здраве Намалете риска от висок холестерол и високо кръвно налягане.

Хирургия

ангиопластика е често срещана хирургична процедура, използвана за лечение на стабилна ангина. Тя включва локализиране на проблемната област в артерията, след което добавя постоянен стент за разширяване и задържане на отворена.

ангиопластиката е минимално инвазивна процедура, която трябва да помогне за предотвратяване на симптомите.

В някои случаи може да са необходими по -инвазивни операции. Те могат да включват процедури като байпас на коронарната артерия за замяна на повредени или блокирани парчета от артерията.

Стабилна ангина срещу нестабилна ангина

болка от стабилна ангина се предлага в епизоди и обикновено трае Само няколко минути наведнъж, докато болката от нестабилна ангина често е силна и може да бъде дълготрайна.

Болката от нестабилна ангина също може да се появи, докато човек почива или спи. Болката може да се влоши с течение на времето, а почивката и лекарството може да не помогнат на симптомите.

Кръвните съсиреци, които частично или изцяло блокират артериите, водещи до сърцето, могат да причинят нестабилна ангина. Нестабилната ангина обикновено е спешна медицинска помощ.

Всеки, https://harmoniqhealth.com/bg/ който изпитва нови или влошаващи се симптоми на болка в гърдите или стегнатост, трябва да се свърже с лекаря си. Това може да е знак за сериозни проблеми със сърцето, като сърдечен удар.

перспектива

Прогнозата за хората със стабилна ангина може да варира, но обикновено е добра. Лекарствата често са достатъчни за управление на симптомите и когато човек направи здравословни промени в начина на живот, това може да помогне за подобряване на качеството им на живот, намаляване на рисковите си фактори и предотвратяване на влошаването на симптомите.

Симптомите могат да се влошат, и рискът на човек от развитие на други условия също може да се увеличи, ако не направят положителен избор на начин на живот.

По същия начин епизодите на стабилна ангина могат да продължат и хората могат да развият по -голям риск от тежки усложнения, като a Инфаркт или нестабилна ангина.

Направете положителни промени в начина на живот е начало, но все пак е жизненоважно да се види лекар при първия признак на стабилни симптоми на ангина. Работата директно с лекар, за да управлява симптомите, веднага щом се покажат, може да даде на човек възможно най -добрата перспектива.

 • Сърдечно заболяване
 • Кръв/хематология
 • Сърдечно-съдовата/кардиология

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Sin Comentarios

Disculpa, los comentarios están cerrados.