Nxehtësia me gjemba: Ajo që duhet të dini

Nxehtësia me gjemba: Ajo që duhet të dini

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë. > Ndjenja zakonisht shoqërohet me pika të vogla të kuqe në zonën e prekur. Skuqja gjithashtu mund të ketë gunga të vogla, të ngritura dhe fshikëza.

Nxehtësia me gjemba shpesh shkaktohet nga ekspozimi ndaj temperaturave të ngrohta dhe normalisht do të pastrohet më vete pas disa ditësh. Ka disa trajtime të thjeshta për të ndihmuar në uljen e simptomave, por një vizitë te mjeku mund të jetë e nevojshme në disa situata.

Fytyra, qafa, shpatullat https://harmoniqhealth.com/al/parazol/ dhe gjoksi janë vendet më të zakonshme për të ndodhur nxehtësia me gjemba, megjithëse mund të shfaqet kudo. Mund të prekë këdo, por fëmijët kanë më shumë të ngjarë ta kenë atë sesa të rriturit.

Nxehtësia me gjemba është zakonisht e lehtë për tu identifikuar për shkak të simptomave të saj të drejtpërdrejta. Gungat e vogla të kuqe dhe kruajtja në një zonë të lëkurës që është ekspozuar ndaj nxehtësisë dhe djersës për një kohë të gjatë janë shenja të zakonshme të nxehtësisë me gjemba.

Ndonjëherë gungat e kuqe mund të zhvillohen në një seri fshikëzash të vogla. Gungat ose fshikëzat mund të fryhen, të irritohen ose kruhet, dhe të skuqen ndërsa skuqja përparon.

Nxehtësia me gjemba mund të përhapet në trup, por nuk është infektive. Në kushte normale, nuk ka asnjë mënyrë për ta kaluar skuqjen te njerëzit e tjerë.

Shkaqet dhe shkakton

Nxehtësia me gjemba shkaktohet nga djersa e bllokuar. Kur trupi është i nxehtë, ai aktivizon gjëndrat e djersës për të krijuar djersë në lëkurë. Djersa më pas ftoh lëkurën ndërsa avullon.

Kur trupi mbahet në këtë gjendje të ngrohtë, prodhimi i vazhdueshëm i djersës mund të mbingarkojë gjëndrat e djersës. Kjo mund të bëjë që kanalet e djersës të bllokohen, duke bllokuar djersën në shtresat e thella të lëkurës. Kjo djersë e bllokuar irriton lëkurën, e cila i përgjigjet duke prodhuar një skuqje.

Nxitja më e zakonshme për nxehtësinë me gjemba është ekspozimi ndaj nxehtësisë për një kohë të gjatë. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë në zona shumë të lagështa ku djersa ka një kohë më të vështirë duke avulluar nga lëkura.

Nxehtësia me gjemba është e zakonshme tek njerëzit nga klimat më të ftohta që udhëtojnë në klimat më të ngrohta. Por mund të ndodhë edhe me një person në klimën e tyre të zakonshme kur ata përjetojnë më shumë nxehtësi dhe djersë sesa normale.

Medikamente të caktuara gjithashtu mund të shkaktojnë nxehtësi me gjemba. Anydo ilaç që rrit temperaturën e trupit ose ndryshon funksionin e gjëndrave të djersës mund të rrisë rrezikun e nxehtësisë me gjemba.

Disa ilaçe për sëmundjen e Parkinsonit bllokojnë djersën, dhe qetësuesit dhe diuretikët mund të ndryshojnë ekuilibrin e lëngut në trup, të cilat mund të shkaktojnë simptoma të nxehtësisë me gjemba gjithashtu.

Një studim në Xhema Dermatology vuri në dukje se nxehtësia me gjemba u zhvillua aty ku u gjetën bakteret stafilokoku. Këto baktere janë normale, por biofilma që ato prodhojnë mund të bllokojnë kanalet e djersës dhe të kontribuojnë në kushtet e lëkurës. Kjo do të sugjeronte që njerëzit me stafilokokun në lëkurën e tyre mund të jenë më të prirur ndaj nxehtësisë me gjemba se të tjerët.

Nxehtësia me gjemba zakonisht do të largohet vetë, por mund të ketë simptoma shqetësuese. Shumë njerëz mund të përfitojnë nga përdorimi i mjeteve juridike në shtëpi. Produktet e disponueshme në banak ose në internet, të tilla si locion kalamine ose kremra steroide topikale, mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të skuqjes, acarimit dhe ënjtjes.

Trajtimi i nxehtësisë me gjemba gjithashtu përfshin ftohjen shpejt për të shmangur djersën shtesë. Ulur para një tifozi ose në një dhomë me ajër të kondicionuar mund të ndihmojë. Dushet ose banjot e ftohta mund të zvogëlojnë temperaturën e trupit dhe të ndihmojnë nxehtësinë me gjemba të pastrohet më shpejt.

Kamfori dhe mentoli gjithashtu mund të kenë një efekt ftohës në lëkurë dhe të ndihmojnë në uljen e kruajtjes. Në disa raste, ilaçet antihistamine mund të ndihmojnë në uljen e kruajtjes.

Njerëzit të cilët janë të prirur për nxehtësi me gjemba mund të gjejnë lehtësim nga larja e rregullt e trupit me sapun të butë pas djersitjes. Kjo mund të zvogëlojë sasinë e djersës dhe numrin e baktereve në lëkurë.

tek fëmijët dhe foshnjat

Nxehtësia me gjemba mund të ndodhë te njerëzit e të gjitha moshave, është më e zakonshme tek fëmijët dhe foshnjat. Gjëndrat e djersës në zhvillim në një fëmijë të vogël janë më pak elastike dhe mund të kenë më shumë të ngjarë të bllokohen. Gjithashtu, trupi i një fëmije nuk është mësuar të përshtatet me temperaturat që ndryshojnë me shpejtësi.

Fëmijët dhe foshnjat ka të ngjarë të pësojnë nxehtësi me gjemba në ijë, qafë dhe fytyrë të tyre. Skuqja mund të jetë irrituese dhe e pakëndshme, por zakonisht do të largohet vetë. Një banjë e ftohtë mund t’i sigurojë një fëmije ose fëmijës një lehtësim nga simptomat.

Prindërit dhe kujdestarët duhet të shmangin përdorimin e produkteve të lëkurës me bazë vaji tek fëmijët dhe foshnjat për të zvogëluar rrezikun e bllokimit të gjëndrave të tyre të djersës.

Parandalimi i djersës nga bllokimi në lëkurë është një hap i rëndësishëm për të shmangur një skuqje. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të mos përdorni produkte të caktuara të lëkurës. Produktet e lëkurës që përmbajnë vajra të rëndë ose pelte nafte mund të bllokojnë poret dhe gjëndrat e djersës, të cilat mund të kontribuojnë në nxehtësinë me gjemba.

Veshjet e përshtatshme të përshtatshme të bëra nga fibra natyrale, të tilla si liri, pambuku dhe kërpi, mund të zvogëlojnë sasinë e djersës që bllokohet në lëkurë.

Heqja e rrobave të djersitura pas një dite të gjatë të motit të ngrohtë mund të parandalojë që djersa të bllokohet në lëkurë. Bërja e dushit për të larë djersën dhe ndryshimi në rroba të pastra mund të parandalojë shumë raste të skuqjes së nxehtësisë.

Shmangia e një kohe të gjatë në mjedise të nxehta dhe të lagështa mund të ndihmojë në parandalimin e simptomave, si dhe përdorimin e tifozëve dhe kondicionerëve kur është e mundur. Dushet ose banjot e rregullta të ftohta mund të zvogëlojnë temperaturën e trupit dhe të parandalojnë djersitjen e tepërt.

Pluhuri i nxehtësisë me gjemba mund të zvogëlojë simptomat. Isshtë në dispozicion nga farmacitë ose për të blerë në internet.

Kur të shihni një mjek

Nxehtësia me gjemba është një gjendje e zakonshme që zakonisht do të zgjidhet pa trajtim mjekësor. Marrja e hapave për të parandaluar skuqjen e nxehtësisë është mënyra më e mirë për të shmangur këtë bezdi.

Nëse nxehtësia me gjemba fillon të tregohet, mund të ndihmojë për të ndërmarrë disa hapa të shpejtë për të ulur temperaturën e trupit dhe për të parandaluar djersitjen shtesë. Shikimi për ndonjë shenjë shtesë të goditjes në nxehtësi ose rraskapitje mund të ndihmojë në parandalimin e një çështje më serioze.

Nëse simptomat e nxehtësisë me gjemba vazhdojnë ose skuqja duket se infektohet, një person duhet të kërkojë kujdes mjekësor. Ato mund të referohen tek një dermatolog nëse ka shenja të një gjendje themelore.

  • Shëndeti publik

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Sin Comentarios

Disculpa, los comentarios están cerrados.